Hva menes med lumen?

 

Hva betyr det når bedrifter som selger lys prater om teoretiske og effektive lumen? Her kommer en kort forklaring som vi håper gir deg den informasjonen du behøver for å ta riktig valg.  

 

Teoretiske lumen:

Teoretiske lumen er mengden lys som skal sendes ut fra en lampe uten å ta hensyn til tap i optikk (Reflektor/Refraktor, linser) og varmeeffekter av LED-dioden. 
Med andre ord: En bilprodusent kan for eksempel si at du kan få bensinforbruk på 0,5 liter per kilometer, men bare hvis du kjører i 20 km/t, i et miljø uten vindmotstand og uten bakker. I virkeligheten vil eksterne faktorer påvirke bensinforbruket. På samme måte er det med lys. 

Effektive Lumen:


Når en LED-lampe har nådd sin arbeidstemperatur (Ca 30-45 minutter etter oppstart) måler vi den effektive lumen. Det vil vise en nedgang fra den teoretiske lumenverdien, siden alle LED-dioder har en levere effektivitet ved en forhøyet temperatur. Vanligvis reduserer lumen-tallet med omtrent 5% på grunn av oppvarming. Lys tapene i lampens optikk er typisk 20-25%, noe som betyr at den effektive lumenverdien er omtrent 70-75% av den teoretiske verdien. Dette er lyset du vil jobbe med, og som sådan er den mest pålitelige verdien å ta i betraktning når du skal kjøpe deg en ny LED-lampe.  


Hva skal du tenke på når du ser etter en ny arbeidslampe:


Du bør sjekke om leverandøren / produsenten spesifiserer den effektive lumenverdien. Med mindre den verdien er angitt i leverandørens informasjon, bør du være klar over at lampa sannsynligvis ikke gir den spesifiserte effekten. Du bør også sjekke andre viktige faktorer, har produktene for eksempel IP- og EMC merking? Dette gir deg en indikasjon på kvaliteten produktene har, slik at du får en lampe som gir deg den effekten du trenger, men også at lampene tåler det tøffe miljøet som kjøretøyet ditt brukes i.