4 tips for god belysning

I et godt lysmiljø kan vi føle oss trygge og utføre oppgavene våre lettere. Hvis lysmiljøet er bra, kan vi fokusere på det vi ønsker uten å bli forstyrret av ubehagelig belysning, gjenskinn og uklar fargegjengivelser. Per-Arne Torstensson, optikkingeniør i Tyri, gir deg tips om de viktigste faktorene som gir god belysning. 

Forsikre deg om at lyset har:

1. En jevn belysning 

Øyet trekkes ofte til lyse flekker, og hvis lyset er ujevnt, kan det være distraherende når blikket og fokuset hele tiden trekkes til det lyseste området.
Vi ønsker å unngå såkalte hotspots, og i stedet få jevn belysning. 

2. Minske risikoen for gjenskinn

For å øke sikkerheten og reduserer ubehaget, bør du minimere risikoen for at de som jobber rundt maskinen blir blendet. Det spiller ingen rolle hvor effektiv en lampe du har er, hvis den er feil montert eller blender mye. Da mister belysningen virkningen sin.

3. En tilpasset fargetemperatur

Finn en fargetemperatur som er behagelig for øyet. Ulike fargetemperaturer passer for forskjellige miljøer. For eksempel passer varmt lys (gult) godt når området er dekket av snø som gir en kaldblå lysrefleksjon. Et kaldere lysbildet kan godt brukes når du arbeider over mørk jord. Generelt sett forårsaker et kaldere lyskilde et høyere nivå av ubehag under gjenskinn enn en varmere lyskilde. Det kaldblå lyset har også større spredning og reflekteres mye mer av små partikler sammenlignet med en varm lyskilde. I et miljø rundt for eksempel en skurtresker hvor mange små partikler flyr i luften, har lyset mye å gjenspeile seg i, hvor kanskje et kaldt lys ikke er det beste valget.

4. God fargegjengivelse

Med CRI, fargegjengivelsesindeks, kan man måle hvor godt diverse lyskilder reproduserer farger. Hvis du ikke har en farge i lysspektret, vil noen fargenyanser ikke bli reprodusert. Sollys har optimal fargegjengivelse med 100% på CRI-skalaen. Jo høyere CRI din lampe har, jo mer etterligner den sollyset. Siden øyet er tilpasset sollys, ønsker vi å etterligne sollyset så langt det lar seg gjøre. Det kan være ekstra viktig i matindustrien eller ved høsting, der fargegjengivelse er viktig for å se matens modenhet eller tilstand.